Νέα από τον Άγιο Θωμά Βοιωτίας

Ανασκόπηση του 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια
--------1 Ιανουαρίου 2016

Η χρονιά που έφυγε πέρα από τη γενικότερη μιζέρια, κληροδότησε στον τόπο μας λιθαράκια διαλεχτά που αναμφισβήτητα συμβάλουν στην ανάπτυξή του.
Το νέο κτίριο που στεγάζει το νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό, προσφέρει τις απαιτούμενες υποδομές και ευχάριστα συναισθήματα, ώστε να ενισχύονται οι στόχοι της θεμελιώδους αρχικής μάθησης. Αρκεί βέβαια να υποστηρίζεται με διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ταυτόχρονα η χωροθέτηση του κτιρίου σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, όπως η Κριελάκα συνέβαλε στην αναβάθμισή της.
Η ανακατασκευή της μοναδικής παιδικής χαράς του χωριού και η εναρμόνισή της με την νέα νομοθεσία αποκατέστησε τις ζημιές του χώρου και επιτρέπει πλέον ασφαλή απασχόληση των παιδιών.
Οι επενδύσεις του δήμου Τανάγρας στα παιδιά, όπως η Χριστουγεννιάτικη γιορτή σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων, αλλά και οι εικαστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που ενέταξε στο τέλος του έτους, προκειμένου να απασχολούνται δημιουργικά αποτελούν ίσως τη μέγιστη προσφορά του στον τομέα πολιτισμού στο χωριό μας. Μακάρι να καθιερωθεί και κάθε χρόνο να δημιουργούνται τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας.
Ελπίδα για τον τόπο αποτελούν και οι σύλλογοί του, όπου με τις παρεμβάσεις τους τόσο στον αθλητισμό, όσο και στον πολιτισμό και το περιβάλλον βοηθούν σημαντικά στη ψυχαγωγία και την κοινωνική μόρφωση των κατοίκων.
Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός σύλλογος παρενέβη στη Καλή Βρύση, καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο, τοποθέτησε παγκάκια και τον έκανε επισκέψιμο. Διαθέτει τμήμα παραδοσιακών χορών, με εμφανίσεις ακόμη και στο Θέατρο Δώρας Στράτου. Διοργάνωσε πολιτιστικό διήμερο στο πάρκο της σπηλιάς τον Αύγουστο. Συμμετείχε στα αποκριάτικα δρώμενα στον κεντρικό δρόμο, χαρίζοντάς μας στιγμές ιδιαίτερα συγκινητικές.
Ο Α.Ο. Κεραυνού ξύπνησε μνήμες από τα παλιά αναβιώνοντας το όνομα της παλιάς ομάδας. Διαθέτει ακαδημίες για μικρούς, όπου μαθαίνουν κυρίως τον σεβασμό, την αμοιβαιότητα και την συνεργασία μέσα από την άμιλλα. Δυστυχώς όμως καλείται να δραστηριοποιηθεί σε έναν αθλητικό χώρο, όπου αποδεδειγμένα ο τάπητας έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί των παικτών να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Τα αποδυτήρια αφημένα στο χρόνο τους παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης και της αρωγής του δήμου. Ο χώρος χρήζει νέας μελέτης και ανασχεδιασμού όλων των δομών του.
Η μικτή χορωδία του χωριού μας υπάρχει χάρη στο μεράκι κάποιων συγχωριανών μας, αλλά και Κλειδεναίων που αναζητούν κάτι παραπάνω από τη κουβέντα το καφενείου. Οι εκδηλώσεις της πάντα κρατούν υψηλό επίπεδο, καθώς όλες προσεγγίζουν όχι μόνο φωνητικά ένα θέμα, αλλά κυρίως λαογραφικά και ιστορικά. Όσοι παρευρεθήκαμε σε κάποια από τις συναυλίες της, φύγαμε γεμάτοι με νέες γνώσεις, αλλά κυρίως περήφανοι για τη χώρα που ζούμε.
Ξεκίνησε μετά από δεκαετίες το πέριξ της Πάρνηθας κτηματολόγιο και ευτυχώς για μας τους πιο νέους θα μείνει ένα κομμάτι γης, όσο οι κρατικοί φόροι μας το επιτρέψουν. Σίγουρα έγιναν και άλλα καλά στο χρόνο που πέρασε, όμως εμείς σταχυολογήσαμε αυτά που κατά τη κρίση μας συνέβαλαν κυρίως στην ανάπτυξη του τόπου.
Ο χρόνος έφυγε, αλλά η γενική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να είναι μίζερη. Φτώχεια εξακολουθεί να απλώνεται και στα χωριά μας. Περιβαλλοντικά θέματα, όπως αυτό του Ασωπού εξακολουθούν να απασχολούν τους δημότες και η όποια εξουσία αρέσκεται και αρκείται σε μεγάλες συνεδριάσεις, όπου μετά από χρόνια διαπίστωσης του προβλήματος αναλώνεται εξακολουθητικά σε λεκτικές εξαγγελίες.
Όλοι μας συζητάμε καθημερινά ότι επιθυμούμε ανάπτυξη στον τόπο μας. Τούτη όμως από μόνη δεν το αποφασίζει να έρθει. Λείπουν από το χωριό μας οι βασικές δομές πάνω στις οποίες θα στηριχτεί. Λείπει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου θα καθοριστούν οι χρήσεις γης. Λείπει ένα κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο οικιακών λημμάτων, εξαγγελία ετών από τους τοπικούς ταγούς.
Λείπει πολύ από τον Αγιο Θωμά μια οργανωμένη βιβλιοθήκη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει και ως δημοτική, αν έχουν διάθεση οι αυτοδιοικούντες. Θα μπορούσε να είναι και θεματική π.χ. στον αγροτικό τομέα και σε συνεργασία με το γεωπονικό πανεπιστήμιο να βοηθήσει τους αγρότες, που 'δεν γνωρίζουν που χρωστούν'.
Λείπει από τον Αγιο Θωμά, πάνω απ' όλα η βούληση των διοικούντων να παραδώσουν τόπο ζώντα, επιλέξιμο και από εσωτερικούς μετανάστες. Να συνεργαστούν όλοι μαζί επ ωφελεία του συνόλου.
Ελπίδα όλων μας είναι να το ζήσουμε κάποτε αυτό. Καλή και ευλογημένη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Στείλε είδηση και κουτσομπολιό.
Δεν υπόσχομαι ότι θα το εμφανίσω.