Νέα από τον Άγιο Θωμά Βοιωτίας

Ευτυχές το 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

--------1 Ιανουαρίου 2018

  • Μας άφησε το 2017 αισίως και προσπαθώντας να καταλάβουμε τι ακριβώς κερδίσαμε ως τοπική κοινωνία από αυτό ανατρέξαμε στη καταγραφή των γεγονότων.
    Δράσεις πολιτισμού από τον πολιτιστικό σύλλογο Χριστούγεννα, απόκριες, Καλοκαίρι. Δράσεις πολιτισμού από τον δήμο Τανάγρας με μαθήματα ζωγραφικής και κλασσικής κιθάρας για παιδιά. Δράσεις αθλητικές από τον Αθλητικό Ομιλο του Κεραυνού. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε μια από αυτές είναι η παρουσίαση του βιβλίου Οδοί Ηρώων της Γεωργίας Βουγέση, όπου πρόβαλε ως όαση στη γενικότερη κατήφεια και μιζέρια.
    Όσο και να προσπαθούν οι παραπάνω σύλλογοι, εκτίμησή μας είναι πως παλεύουν επί ματαίω.
    Μια ακαδημία ποδοσφαίρου διέλυσε και φυσικά αποδόθηκε εύκολα η ετυμηγορία: Φταίει η διοίκηση. Το τμήμα της χορωδίας διέλυσε και πάλι φταίνε όλοι οι άλλοι. Δεν γίνονται έργα στο χωριό και φταίει ο δήμαρχος. Το δικό μας μερίδιο ευθύνης δεν προκύπτει πουθενά, γιατί αυτόματα ο εγωισμός αντιδρά και θέτει ως επιχείρημα το εγώ εξέλεξα αντιπροσώπους. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά δεν γίνεται να καθυβρίζεις αναμένοντας την επί ασπαλάθων(1) τιμωρία και να ανανεώνης την εμπιστοσύνη σου στο πρόσωπό τους. Κάπου υπάρχει μια διαστροφή, η οποία χρήζει παρακολούθησης από ειδικό. Διαφορετικά θα πρέπει να ελέγχεις καθημερινά αυτόν που εξέλεξες να σε εκπροσωπεί στα κοινά και να του υπενθυμίζεις τις υποχρεώσεις του.
    Η διαπιστωμένη οκνηρία των εκλεγμένων, ίσως να οφείλεται στη μη ικανότητά τους να χειριστούν σοβαρά θέματα. Πως να εξηγήσουμε διαφορετικά ότι το σοβαρότερο θέμα της περιοχής αφορά το περιβάλλον και στον τόπο μας τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης είναι ανύπαρκτα;
    Το 2013 η εταιρία ALKOPLAN ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε. ανέλαβε και υλοποίησε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΓ. ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΒΙΟ.ΚΑ. ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ. Και έκτοτε τι; Πέντε χρόνια συνεχή προσχώματα και δικαιολογίες. Αμφιβάλουμε αν οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν γνώση, όχι της μελέτης, αλλά της άμεσης ανάγκης που έχουν οι δύο οικισμοί του Αγ. Θωμά και του Κλειδιού της υλοποίησης του έργου. Αλλά και γιατί να τρέξει ο εκλεγμένος για τον τόπο μας; Μήπως ο τόπος αυτός διαθέτει εκλογική δύναμη; Η απάντηση είναι προφανής. Εξέλιπεν ο λόγος.
    Είναι χαρακτηριστικό και φαιδρό το παράδειγμα τις τελευταίες μέρες του χρόνου, όπου μονοπώλησε τη συζήτηση στο δήμο, το μέγεθος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Δήλεσι. Εκεί λοιπόν οι κάτοικοι φώναξαν. Δεν θα εξετάσω αν είναι δίκαιο το αίτημά τους. Θα καταγράψω την αντίδραση του δήμου, όπου αντικατέστησε το δέντρο με μεγαλύτερο. Εκεί βλέπετε υπάρχει αυτή η δύναμη της ψήφου που περιγράψαμε πιο πάνω.
    Και εδώ έρχεται και η δική μας ευθύνη απέναντι σε αυτούς που εκλέξαμε. Γίναμε πλέον οι κατά Λένιν Χρήσιμοι Ηλίθιοι(2): Άβουλοι, ηθικά ανήμποροι και εξαρτημένοι, ακολουθούντες, ίσως και από αγαθή προαίρεση, τη πολιτική που επιβάλλουν.
    Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική μας αγαπητοί συγχωριανοί. Ο αμοραλισμός ορισμένων εκλεγμένων προκύπτει από το χώρο που παραχωρούμε εμείς οι πολίτες. Το ότι συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, πλέον έγινε εμμονή για αυτούς, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να τους πληρώνουμε εσαεί για να προσφέρουν αυτό που νομίζουν ότι προσφέρουν. Το ότι αρνούνται να αναλάβουν υγιείς κατά γενική ομολογία πρωτοβουλίες, οφείλεται στον κίνδυνο απώλειας ψήφου.
    Ο χρόνος έφυγε και μάλιστα πολύ αρνητικά για τον τόπο μας συγκριτικά με άλλους οικισμούς του δήμου Τανάγρας. Μια βόλτα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα πείσει για τα λεχθέντα. Ο χρόνος που έρχεται; Μακάρι να είναι η χρονιά του απαιτητικού Λιαταναίου. Καλή Χρονιά.

    (1) άσπρο αγκάθι
    (2) έτσι αποκαλούσε ο Λένιν τους ανένταχτους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Στείλε είδηση και κουτσομπολιό.
Δεν υπόσχομαι ότι θα το εμφανίσω.